Driekwart Nederlanders bespreekt wie BOB is op oudjaarsavond

Publicatiedatum: 27-12-2018

De avond van oliebollen eten en champagne drinken is bijna daar; de feestelijke nacht dat 2018 overgaat in 2019. Stappen Nederlanders met oudjaarsavond in de auto om de jaarwisseling met vrienden of familie te vieren en wie rijdt er dan?

Uit onderzoek van online verzekeraar Allsecur, uitgevoerd door Team Vier, blijkt dat 21 procent het best spannend vindt om met vuurwerk te rijden. Ook bespreekt ruim de helft (55%) vooraf wie er die avond rijdt en stemt 79 procent van tevoren af wie de BOB (bewust onbeschonken bestuurder) is.

Vrouwen vinden rijden op oudjaarsavond spannender dan mannen
Op oudjaarsdag worden niet alleen rond twaalf uur, maar meestal ook gedurende de dag al vuurpijlen de lucht in geschoten en rotjes afgestoken. Een vijfde (21%) vindt het dan ook spannend om te rijden wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Vrouwen (39%) vinden het veel vervelender om dan achter het stuur te kruipen dan mannen (12%). Wellicht spreekt 87 procent van de vrouwen daarom van tevoren af wie de BOB is of spannen zij een ander voor hun karretje om hen van A naar B te brengen op de laatste dag van het jaar (21%).

Wat doen Nederlanders om niet te hoeven autorijden op oudjaarsavond? Dit is de top vier:

  • Een bestemming dicht bij huis kiezen (47%)
  • Een bestemming met slaapplaats kiezen (32%)
  • Een bestemming bereikbaar met openbaar vervoer kiezen (14%)
  • Iemand anders laten rijden (11%)

Derde verplaatst auto vanwege mogelijke vuurwerkschade
Naast dat autorijden spannend wordt bevonden tijdens de jaarwisseling, maken Nederlanders zich ook zorgen om hun auto. Zo verplaatst een derde (37%) de auto naar een garage of veilige parkeerplaats in verband met mogelijke vuurwerkschade. Jongeren blijken een stuk zuiniger op hun auto te zijn dan vijftigplussers; respectievelijk 43 en 35 procent verplaatst hun auto op oudjaarsavond.

Ouderen stappen gemakkelijker in bij bestuurder met drank op
Ook met alcoholgebruik in het verkeer blijken ouderen nonchalanter te zijn dan jongeren. Zo zegt een derde (33%) van de 65-plussers gerust bij iemand in de auto te stappen die meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken, tegenover 13 procent van de jongeren. Ook mannen gaan hier gemakkelijker mee om; 18 procent van de mannen zegt dit weleens gedaan te hebben, terwijl 10 procent van de vrouwen dit toegeeft. Als Nederlanders besluiten om zelf te rijden op oudjaarsavond, dan zegt 86 procent geen of niet meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol te drinken.

Het onderzoek naar het autorijden met Oud & Nieuw is in december 2018 uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier. In totaal hebben 1.002 respondenten aan het onderzoek deelgenomen. Respondenten waren 18 jaar of ouder en in bezit van een geldig rijbewijs en een of meerdere auto’s.

Overige berichten

43% NEDERLANDERS KENT HET WILHELMUS NIET UIT HET HOOFD
#IKLEESTHUIS SLAAT BIJZONDER GOED AAN
PERSBERICHT - ME Research Group neemt Team Vier over
ANDERE WEGGEBRUIKERS GROOTSTE AFLEIDING ACHTER HET STUUR
BUMPERKLEVERS EN SMARTPHONEGEBRUIK BRON VAN ERGERNIS
MBO- en VMBO-scholieren steken minder tijd in hun huiswerk, maar hebben het vaker af
Drie op de tien 16- en 17-jarige scholieren drinken wekelijks alcohol
Niet in alle 16- en 17-jarigen schuilt een Greta Thunberg
COACHING POPULAIRDER DAN OOIT: BIJNA KWART NEDERLANDERS GAAT OF GING NAAR EEN COACH