Mannen meer behoefte aan hulp bij inparkeren dan vrouwen

Publicatiedatum: 09-08-2018

Park assist, Adaptive Cruise Control (ACC) en Lane Departure Warning System (LDWS); steeds meer auto’s zijn anno 2018 uitgerust met sensoren en automatische functies. Deze technische snufjes maken het autorijden niet alleen veiliger maar ook een stuk gemakkelijker. Online verzekeraar Allsecur onderzocht welke slimme functies het meest worden gewaardeerd door Nederlandse automobilisten. Zo blijkt uit het door Team Vier uitgevoerde onderzoek dat een kwart (24%) van de Nederlanders parkeersensoren een absolute musthave vindt in de auto. Een automatisch noodremsysteem wordt als meest veilige toevoeging gezien (52%).

Mannen meer afhankelijk van parkeerhulp dan vrouwen
Parkeersensoren – die waarschuwen met een geluidssignaal wanneer een object te dichtbij komt tijdens het inparkeren – blijken veruit de meest populaire functie in de auto. Zo geeft een kwart (24%) van de Nederlanders aan dat zij niet zonder deze technologie zouden kunnen. Ron Adams, Brand Manager bij Allsecur, licht toe: “Het cliché dat vrouwen meer moeite hebben met zelfstandig inparkeren lijkt niet op te gaan. 30 procent van de mannen zegt parkeersensoren een must te vinden, tegen slechts 18 procent van de vrouwen. Blijkbaar hebben mannen meer behoefte aan een parkeerhulp en vinden vrouwen dat zij dit prima zelf kunnen.”

Favorieten
Naast de dagelijkse assistentie bij het inparkeren vinden Nederlandse automobilisten nog een paar hulpjes onmisbaar onderweg. Hieronder staat de top vijf van favoriete slimme systemen in de auto:

  1. Parkeersensoren (24%)
  2. Automatisch noodremsysteem (15%)
  3. Parkeercamera (12%)
  4. Adaptive Cruise Control (11%)
  5. Lane Departure Warning System (8%)

Veiligheid voorop
Gevraagd naar welk technisch snufje Nederlanders het meest veilig vinden, staat een automatisch noodremsysteem – dat waarschuwt of remt wanneer een aanrijding dreigt – met stip op nummer één bij ruim de helft van de Nederlanders (52%). Parkeersensoren staan met 14 procent op de tweede plaats, gevolgd door Adaptive Cruise Control – een systeem dat de snelheid automatisch aanpast aan de voorganger – met 12 procent op een derde plek.

“Veiligheid op de weg is van levensbelang en een aantal van deze slimme functies dragen hieraan bij. Dat is een goede en belangrijke ontwikkeling, want met deze intelligente auto’s wordt ook de kans op schade aanzienlijk kleiner. Autorijden is veel veiliger geworden en het aantal autoschades daalt dan ook door deze geavanceerde technologieën. Echter stijgt het gemiddelde schadebedrag door de hogere reparatiekosten van deze functies wel”, aldus Adams.

Het onderzoek naar het gebruik van de groene kaart is in juni 2018 uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier. In totaal hebben 1.019 respondenten aan het onderzoek deelgenomen. Respondenten waren 18 jaar of ouder en bezitten een of meerdere auto’s.

Overige berichten

43% NEDERLANDERS KENT HET WILHELMUS NIET UIT HET HOOFD
#IKLEESTHUIS SLAAT BIJZONDER GOED AAN
PERSBERICHT - ME Research Group neemt Team Vier over
ANDERE WEGGEBRUIKERS GROOTSTE AFLEIDING ACHTER HET STUUR
BUMPERKLEVERS EN SMARTPHONEGEBRUIK BRON VAN ERGERNIS
MBO- en VMBO-scholieren steken minder tijd in hun huiswerk, maar hebben het vaker af
Drie op de tien 16- en 17-jarige scholieren drinken wekelijks alcohol
Niet in alle 16- en 17-jarigen schuilt een Greta Thunberg
COACHING POPULAIRDER DAN OOIT: BIJNA KWART NEDERLANDERS GAAT OF GING NAAR EEN COACH