Motivatie ambtenaar daalt

Publicatiedatum: 11-09-2013

Twee op de vijf gemeenteambtenaren hebben last van afnemende motivatie. Bijna de helft van de medewerkers heeft afgelopen jaar zelfs overwogen weg te gaan bij de gemeente.

Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur. Het onderzoek werd in opdracht van Binnenlands Bestuur door markt- en opinieonderzoeksbureau Team Vier gehouden onder ruim 1200 gemeenteambtenaren.

Laag tot heel laag

Voor ongeveer één op de tien medewerkers geldt dat de motivatie momenteel heel hoog is. Ongeveer één op de drie heeft een hoge motivatie. De groep die een ‘normale’ motivatie heeft, is ongeveer even groot. Over de hele linie bezien blijkt een kwart van de medewerkers een motivatie te hebben die laag tot heel laag is.

Situatie in grootste gemeenten het ergst

Bij nadere bestudering van de onderzoeksresultaten komt naar voren dat het vooral in de grootste gemeenten beroerd is gesteld met de motivatie van het personeel. Bijna één op de drie daar werkzame ambtenaren geeft aan een (heel) lage drive te hebben. In diezelfde gemeenten is de motivatie het afgelopen jaar harder gedaald dan in de kleinste gemeenten.

Helft overweegt vertrek

Bijna de helft van de gemeenteambtenaren heeft het afgelopen jaar overwogen weg te gaan bij de gemeente. Iets meer dan de helft zegt in de komende drie jaar van plan te zijn om te vertrekken. Er bestaat volgens de onderzoekers een grote overlap tussen beide groepen.

Volledig overzicht

Een volledig overzicht van de onderzoeksresultaten wordt gepresenteerd op het Arbeidsmarktdebat van Binnenlands Bestuur op 26 september in Nieuwegein – inschrijven kan op www.binnenlandsbestuur.nl/arbeidsmarktdebat - en een dag later in de BB-special Arbeidsmarkt.

Overige berichten

Team Vier gaat verder met collega DirectResearch: je vindt ons op directresearch.nl
DirectResearch en Team Vier fuseren; gaan verder onder één merknaam
43% NEDERLANDERS KENT HET WILHELMUS NIET UIT HET HOOFD
#IKLEESTHUIS SLAAT BIJZONDER GOED AAN
PERSBERICHT - ME Research Group neemt Team Vier over
ANDERE WEGGEBRUIKERS GROOTSTE AFLEIDING ACHTER HET STUUR
BUMPERKLEVERS EN SMARTPHONEGEBRUIK BRON VAN ERGERNIS
MBO- en VMBO-scholieren steken minder tijd in hun huiswerk, maar hebben het vaker af
Drie op de tien 16- en 17-jarige scholieren drinken wekelijks alcohol
Teamvier gaat verder met collega DirectResearch

TEAM VIER GAAT VERDER MET COLLEGA DIRECTRESEARCH: JE VINDT ONS OP DIRECTRESEARCH.NL

Team Vier & DirectResearch zijn per 1 januari 2021 gefuseerd. Na een succesvolle samenwerking binnen de ME Research Group gaan wij nu verder onder de naam van onze compagnon: DirectResearch. 

U kunt bij ons terecht voor dezelfde service die u gewend bent vanuit Team Vier. Één sterk onderzoekshuis van kennis, kunde en vaardigheid. Wij refereren u graag door naar de pagina van DirectResearch. 

Hier staan wij voor u klaar, zoals u gewend bent, om uw onderzoeksvraag zo goed mogelijk te behandelen.  
 

Ga naar DirectResearch