Nederlander gehecht aan auto: 2 op de 10 kan geen dag zonder

Publicatiedatum: 24-10-2017

De Nederlandse automobilist is gehecht aan zijn auto, 20% kan geen dag zonder auto, nog eens 43% houdt het hooguit één of een paar dagen zonder auto vol. Dat blijkt uit het Grote Auto&Verkeer onderzoek van Allsecur en Team Vier.

Bijna alle automobilisten (95%) geven aan dat de auto belangrijk of zelfs heel belangrijk is voor henzelf en/of het gezin. Zonder auto mist men de mobiliteit en de vrijheid om te gaan en staan waar men wil (65% noemt dit als belangrijkste reden), vervolgens worden gemak (23%) en de tijdsbesparing genoemd (6%).

Dat de auto een steeds belangrijkere rol speelt, blijkt ook uit recente cijfers van het CBS. Volgens onderzoek reden Nederlandse personenwagens vorig jaar in totaal 118,5 miljard kilometer, gemiddeld dus zo’n 13.200 kilometer per auto. Er werden nog nooit zoveel kilometers gereden.

Onderhoud
Omdat de Nederlandse automobilist zo gehecht is aan de auto, wordt er ook geïnvesteerd in onderhoud. 84% geeft aan de auto goed te laten onderhouden, met name voor de veiligheid en het behoud van de auto. Van de 14% die aangeeft de auto niet (altijd) goed te laten onderhouden, is het gebrek aan financiële middelen een veel genoemde reden.

Schades worden daarentegen niet altijd direct aangepakt. Kleine cosmetische schade, zoals een deukje of scheurtje in de ruit, wordt maar door 17% altijd gerepareerd. Grote schades die het weggedrag van de auto beïnvloeden worden over het algemeen wel gerepareerd (88%), echter geeft 12% aan dit niet altijd een reden te vinden voor reparatie. Relatief grote cosmetische schade wordt ook als urgenter gezien en door ruim de helft van de automobilisten (62%) altijd gerepareerd.
 

Het Grote Auto&Verkeer Onderzoek
Allsecur voert jaarlijks Het Grote Auto&Verkeer Onderzoek uit samen met marktonderzoeksbureau Team Vier. In totaal deden dit jaar 1.026 respondenten mee aan het online onderzoek. De doelgroep is de Nederlandse autorijder in de leeftijd van 18 jaar en ouder. Met dit onderzoek wil Allsecur alles te weten komen over de Nederlandse autorijder in de auto en op de weg.

 

Overige berichten

43% NEDERLANDERS KENT HET WILHELMUS NIET UIT HET HOOFD
#IKLEESTHUIS SLAAT BIJZONDER GOED AAN
PERSBERICHT - ME Research Group neemt Team Vier over
ANDERE WEGGEBRUIKERS GROOTSTE AFLEIDING ACHTER HET STUUR
BUMPERKLEVERS EN SMARTPHONEGEBRUIK BRON VAN ERGERNIS
MBO- en VMBO-scholieren steken minder tijd in hun huiswerk, maar hebben het vaker af
Drie op de tien 16- en 17-jarige scholieren drinken wekelijks alcohol
Niet in alle 16- en 17-jarigen schuilt een Greta Thunberg
COACHING POPULAIRDER DAN OOIT: BIJNA KWART NEDERLANDERS GAAT OF GING NAAR EEN COACH