Nederlander trouwt traditioneel

Publicatiedatum: 22-03-2010

Nederlanders met trouwplannen houden vast aan tradities tijdens de bruiloft waaronder het inzetten van bruidsmeisjes en/of bruidsjonkers.

Bijna de helft omschrijft hun voorgenomen huwelijk als traditioneel. Gemiddeld spenderen de ondervraagden met trouwplannen € 12.500 aan hun bruiloft, inclusief huwelijksreis. De financiële crisis speelt voor de meeste (85%) geen rol bij de omvang en de invulling van de bruiloft. Uit onderzoek blijkt wel dat slechts één op de tien (11%) een bruiloftverzekering heeft afgesloten. Dit alles blijkt uit het door Team Vier uitgevoerde nationale trouwonderzoek van Europeesche Verzekeringen om aan de start van het voorjaar te achterhalen hoe Nederlanders trouwen of tegen de bruiloft en het huwelijk aankijken. Europeesche Verzekeringen biedt een bruiloftverzekering. Het onderzoek is onder bijna 1000 respondenten uitgevoerd waarvan ruim 500 in 2010 of 2011 trouwplannen heeft.

Helft gaat voor partner op één knie
Dat Nederlanders niet alleen traditioneel zijn ingesteld tijdens de bruiloft maar ook romantische tradities in stand houden blijkt uit het feit dat meer dan de helft (57%) voor de partner op één knie is gegaan tijdens het huwelijksaanzoek. Het aanzoek heeft een intiem karakter en wordt meestal (80%) niet in het bijzijn van anderen gedaan. Een meerderheid (61%) trouwt in gemeenschap van goederen, ruim een kwart (28%) trouwt op huwelijkse voorwaarden en 11% weet het nog niet zeker.

Internet populair bij het vinden van de ware
Het vinden van de geschikte huwelijkspartner vindt op diverse plekken plaats. Bijna één derde leerde de toekomstige levenspartner tijdens het uitgaan in een café of discotheek kennen. Daarnaast is internet een populair medium om de ware Jacob te vinden. 16% van de Nederlanders met trouwplannen heeft via online kanalen het hart van een ander veroverd. Andere plekken waar Nederlanders met trouwplannen hun ware liefde tegen het lijf liepen was op het werk (12%), via vrienden (10%), tijdens of via de studie (8%), tijdens het maken van een reis of op vakantie (5%), via familie (4%) of op de middelbare school (3%).

Nederlanders ontmoeten hun toekomstige levenspartner op de meest uiteenlopende plekken en voor bijna de helft (45%) was het liefde op het eerste gezicht. Het is vrijwel altijd de man die de vrouw versierd heeft (72% versus 28%). In bijna alle gevallen (99%) betreft het een huwelijk tussen een man en een vrouw.

(Schoon)ouders meest gevraagd als getuige
In 60% van de gevallen zet de (schoon)vader of –moeder de handtekening in het trouwboekje. Hieruit blijkt dat zij het meest gevraagd worden om tijdens de bruiloft als getuige op te treden. Iets meer dan de helft trouwt voor de wet in het stadhuis (56%). Kasteel (7%) en landgoed (6%) wordt daarmee ruimschoots afgetroefd. Wanneer men voor een kerkelijke inzegening kiest, trouwen de meeste Nederlanders in een protestantse kerk (13%) en in iets mindere mate in een katholieke kerk (11%). Gemiddeld is men van plan 115 gasten uit te nodigen voor de huwelijksdag. Naast het uitnodigen van familie en vrienden zijn ook collega’s graag geziene gasten op de huwelijksdag. Maar liefst 84% heeft er geen enkele moeite mee om collega’s mee te laten delen in de feestvreugde.

Andere grote en kleine wetenswaardigheden en feiten zijn:

  • De meest bijzondere bruiloft is veruit die van Prinses Maxima en Prins Willem Alexander (37%).
  • De overgrote meerderheid van de Nederlanders met trouwplannen (90%) is nooit eerder getrouwd.
  • De vrijdag (54%) is de populairste dag van de week om voor de wet te trouwen. Maandag (3%) en dinsdag (3%) zijn het minst favoriet.
  • De maand mei (44%) is het meest populair om te trouwen, gevolgd door juni (33%). Het weer speelt hierbij een grote rol.
  • Vrouwen trouwen het meest in gebroken wit (80%), de mannen trekken in 30% van de gevallen een zwarte outfit aan.
  • De kosten voor de bruiloft worden in 70% van de gevallen volledig door het toekomstige bruidspaar zelf gedragen. Bijna een kwart (23%) krijgt een financiële bijdrage van familie. 2% hoeft de bruiloft helemaal niet zelf te betalen.
  • Een huwelijksaanzoek doen tijdens de vakantie is populair. 27% heeft de partner tijdens de vakantie of in het buitenland ten huwelijk gevraagd.
  • De meest populaire Europese bestemming voor de huwelijksreis is Griekenland (26%). De meest populaire bestemming buiten Europa is Indonesië (16%), gevolgd door de Verenigde Staten (13%).
  • Ongeveer de helft (47%) van de bruidsparen in spé maakt zich zorgen om de bruiloft. De meest genoemde zorg is of alles op de dag zelf wel goed gaat. Een kwart (25%) maakt zich zorgen over de financiering van de bruiloft. Ook het weer (12%) zorgt voor onrust.
  • Iets meer dan de helft met trouwplannen (54%) heeft sinds hun jeugd al een droombeeld van hun huwelijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Marc Kamminga (Europeesche Verzekeringen), 020-6515573 of via marc.kamminga@europeesche.nl
 

Overige berichten

43% NEDERLANDERS KENT HET WILHELMUS NIET UIT HET HOOFD
#IKLEESTHUIS SLAAT BIJZONDER GOED AAN
PERSBERICHT - ME Research Group neemt Team Vier over
ANDERE WEGGEBRUIKERS GROOTSTE AFLEIDING ACHTER HET STUUR
BUMPERKLEVERS EN SMARTPHONEGEBRUIK BRON VAN ERGERNIS
MBO- en VMBO-scholieren steken minder tijd in hun huiswerk, maar hebben het vaker af
Drie op de tien 16- en 17-jarige scholieren drinken wekelijks alcohol
Niet in alle 16- en 17-jarigen schuilt een Greta Thunberg
COACHING POPULAIRDER DAN OOIT: BIJNA KWART NEDERLANDERS GAAT OF GING NAAR EEN COACH