Nederlander verwacht niet dat Brexit invloed heeft op eigen portemonnee

Publicatiedatum: 12-03-2019

Nederlanders verwachten dat de Brexit de Nederlandse en Europese economie zullen raken, maar vermoeden dat zij de gevolgen hiervan niet zullen merken in de eigen portemonnee, zo blijkt uit onderzoek van Team Vier.

Het is aftellen tot de Brexit: aan het eind van deze maand stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU). Weinig Nederlanders verwachten zelf iets te merken van de gevolgen die de Brexit mogelijk met zich meebrengt. Waar twee op de drie Nederlanders (66%) verwachten dat de Brexit van invloed zal zijn op de financiële situatie van Nederland en waar ruim zeven op de tien Nederlanders (72%) denken dat Europa geraakt zal worden door de Brexit, verwacht maar één op de tien Nederlanders (10%) de invloed van Brexit te voelen in de eigen portemonnee.

‘Brexit ≠ Eurocrisis’
Huidig onderzoek naar de interesse en zorgen over de eigen financiële situatie en de Nederlandse en Europese economie is een herhaling van onderzoek dat in 2012 heeft plaatsgevonden. Ten opzichte van 2012 maakt de Nederlander zich nu aanzienlijk minder zorgen over de financiële situatie van Nederland (46% in 2012 vs. 26% nu) en Europa (42% in 2012 vs. 23% nu). Destijds verkeerde de Europese Unie in zwaar weer: de Europese staatsschuldencrisis vond plaats, waarbij verschillende Europese landen dreigden technisch gezien failliet te gaan. Nederlanders lijken zich dus niet zo druk te maken over het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie als over de laatste EU-crisis.

Vertrouwen in economie
Ondanks dat men zich nu minder zorgen maakt over de financiële situatie van Nederland en Europa in vergelijking  met 2012, is het vertrouwen in de Nederlandse economie niet hoog / groot te noemen: slechts een kleine meerderheid van de Nederlanders (53%) heeft in meer of mindere mate vertrouwen in de Nederlandse economie. Ondanks de groeiende economie en afname van de werkloosheid rapporteerde het CBS recent ook al dat het consumentenvertrouwen voor het eerst in vier jaar negatief is  (CBS, 20-2-2019).

CAWI (online) | Het veldwerk vond plaats van 22 tot en met 27 februari 2019. | Hierbij werden 561 Nederlanders ondervraagd. De resultaten zijn representatief voor de volwassen Nederlandse bevolking.

Klik hier voor de factsheet met resultaten van het onderzoek.

Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Denise van Duijn (d.vanduijn@teamvier.nl; 020 6455 355).

Overige berichten

43% NEDERLANDERS KENT HET WILHELMUS NIET UIT HET HOOFD
#IKLEESTHUIS SLAAT BIJZONDER GOED AAN
PERSBERICHT - ME Research Group neemt Team Vier over
ANDERE WEGGEBRUIKERS GROOTSTE AFLEIDING ACHTER HET STUUR
BUMPERKLEVERS EN SMARTPHONEGEBRUIK BRON VAN ERGERNIS
MBO- en VMBO-scholieren steken minder tijd in hun huiswerk, maar hebben het vaker af
Drie op de tien 16- en 17-jarige scholieren drinken wekelijks alcohol
Niet in alle 16- en 17-jarigen schuilt een Greta Thunberg
COACHING POPULAIRDER DAN OOIT: BIJNA KWART NEDERLANDERS GAAT OF GING NAAR EEN COACH