Onderzoek: 1 op 4 slaat slag op Black Friday en Cyber Monday

Publicatiedatum: 22-11-2017

Utrecht, 21 november 2017 – Een op de vier Nederlanders is dit jaar van plan zijn slag te slaan op Black Friday en Cyber Monday. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders dat online retailer ao.nl en onderzoeksbureau TeamVier uitvoerden. Black Friday is een uit Amerika overgewaaide traditie; op deze vrijdag na Thanksgiving stunten veel winkels met bizarre kortingen en unieke aanbiedingen. Online winkels haakten daar al snel op in door de maandag na Black Friday te betitelen als Cyber Monday. Ideale dagen dus om in aanloop naar de feestdagen alvast cadeaus in te slaan.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders hun geld op Black Friday en Cyber Monday het liefst uitgeven aan elektronische apparaten – twee derde van de koopjesjagers gaat daarvoor. Bij mannen staan audioapparaten zoals soundbars en portable speakers bovenaan het lijstje, gevolgd door tv’s en koelkasten. Vrouwen kiezen ook het liefst voor audio, maar zetten keukenapparaten op plaats twee. Pc- en game-apparatuur staat bij hen op de derde plek.

Als de Nederlander straks zijn portemonnee trekt, is dat voor een derde van hen om er zo’n 200 tot 400 euro mee uit te geven. Nog eens een kwart verwacht zelfs tussen de 500 en 1.000 euro te spenderen. Daarbij zijn consumenten uit de randstad bereid gemiddeld meer uit te geven dan mensen die daarbuiten wonen. Een derde van de respondenten verkiest online winkelen boven offline, omdat ze online beter prijzen met elkaar kunnen vergelijken. Ook vinden ze het gemak en brede assortiment er zeer belangrijk.

“Black Friday en Cyber Monday zijn steeds populairder in Nederland. Met name online kiezen consumenten er steeds vaker voor grotere en kostbare producten aan te schaffen. Nu hanteert ao.nl altijd al de laagste prijs. Maar doordat kortingen in deze periode kunnen oplopen tot wel dertig procent, is dit de beste tijd van het jaar om duurzame producten als een koelkast, vaatwasser of tv aan te schaffen”, reageert Evert van Ginkel, Head of Retail bij ao.nl.

Ao.nl voerde het onderzoek uit onder 1.005 respondenten in Nederland in de leeftijd variërend van 18 jaar tot 65+.

Overige berichten

43% NEDERLANDERS KENT HET WILHELMUS NIET UIT HET HOOFD
#IKLEESTHUIS SLAAT BIJZONDER GOED AAN
PERSBERICHT - ME Research Group neemt Team Vier over
ANDERE WEGGEBRUIKERS GROOTSTE AFLEIDING ACHTER HET STUUR
BUMPERKLEVERS EN SMARTPHONEGEBRUIK BRON VAN ERGERNIS
MBO- en VMBO-scholieren steken minder tijd in hun huiswerk, maar hebben het vaker af
Drie op de tien 16- en 17-jarige scholieren drinken wekelijks alcohol
Niet in alle 16- en 17-jarigen schuilt een Greta Thunberg
COACHING POPULAIRDER DAN OOIT: BIJNA KWART NEDERLANDERS GAAT OF GING NAAR EEN COACH