Uit onderzoek blijkt: vrijwel iedereen krijgt te maken met psychische klachten

Publicatiedatum: 06-11-2018

Vroeg of laat krijgt iedereen weleens te maken met psychische klachten. Maar meestal houden we onze kwetsbaarheden, worstelingen en rare trekjes verborgen. Dit blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking.

In een bijzonder themanummer laat het magazine zien dat het tijd is voor een andere kijk op psychische kwetsbaarheden: iedereen heeft aanleg voor angst, depressie of zelfs psychose in zich en dat hoeft niet alleen maar belemmerend te zijn. De campagne rondom dit nummer is tot stand gekomen in samenwerking met MIND.

Een paar opvallende onderzoeksresultaten:

  • Slechts 4% van de Nederlanders zegt geen enkele psychische klacht uit de speciale checklist van Psychologie Magazine te herkennen (vooral mannen van boven de 65 met een middelbare beroepsopleiding)
  • Een derde van de Nederlanders bezocht een psycholoog (en ruim twee derde denkt baat te hebben bij gesprekken met een psycholoog of coach)
  • Hoewel we vrij makkelijk vertellen over ons bezoek aan een psycholoog, praten we nauwelijks over de redenen waaróm we hulp zoeken
  • Meer dan een derde verzweeg hoe hij zich echt voelde, uit angst erom veroordeeld te worden
  • Meer dan de helft van de mensen die niet vertelde over zijn psychische klachten, vindt dat hij deze zelf moet oplossen

BN’ers eerlijk over hun kwetsbare momenten

Zes bekende Nederlanders onder wie Filemon Wesselink, Sofie van den Enk en Herman Koch vertellen deze maand in Psychologie Magazine open over hun paniekaanvallen, eetstoornis, autisme, depressie en burn-out. Daarnaast vertellen 31 anderen over hun grootste kwetsbaarheid.

  • 'Het leek wel of ik doodging’, vertelt schrijver Herman Koch over een van zijn paniekaanvallen.
  • ‘Ik vermeed het leven buiten, maar was ook doodsbang voor de leegte’, zegt presentatrice Sofie van den Enk over haar depressies.
  • ‘Met mijn psycholoog analyseer ik dingen waar ik door mijn autisme tegenaan loop’, vertelt Filemon Wesselink

Neem voor meer informatie en interviews met Psychologie Magazine of MIND contact op met hoofdredacteur Sterre van Leer via +31 (0)20 551 8513 of sterre.van.leer@psychologiemagazine.nl.

Het onderzoek naar psychische klachten is in juli 2018 uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier. In totaal hebben 1.014 respondenten aan het onderzoek deelgenomen. Respondenten waren 18 jaar of ouder.

Overige berichten

43% NEDERLANDERS KENT HET WILHELMUS NIET UIT HET HOOFD
#IKLEESTHUIS SLAAT BIJZONDER GOED AAN
PERSBERICHT - ME Research Group neemt Team Vier over
ANDERE WEGGEBRUIKERS GROOTSTE AFLEIDING ACHTER HET STUUR
BUMPERKLEVERS EN SMARTPHONEGEBRUIK BRON VAN ERGERNIS
MBO- en VMBO-scholieren steken minder tijd in hun huiswerk, maar hebben het vaker af
Drie op de tien 16- en 17-jarige scholieren drinken wekelijks alcohol
Niet in alle 16- en 17-jarigen schuilt een Greta Thunberg
COACHING POPULAIRDER DAN OOIT: BIJNA KWART NEDERLANDERS GAAT OF GING NAAR EEN COACH