Yoga in Nederland: groot onderzoek 2019

Publicatiedatum: 18-06-2019

Dit zijn de resultaten van ons driejaarlijkse onderzoek naar de stand van yoga. Hoeveel mensen doen er aan yoga in Nederland? Hoeveel mannen en hoeveel vrouwen staan er op de yogamat? En waarom eigenlijk?

Het onderzoek: hoeveel mensen doen er aan yoga in Nederland?
Yoga floreert in Nederland. Dat concludeerden we drie jaar geleden al in ons onderzoek, en sindsdien zijn alleen nog maar meer Nederlanders aan yoga gaan doen. Wij ondervroegen 512 representatieve Nederlanders, en het blijkt dat 13% procent van de vrouwen op dit moment yoga beoefent. Dat was in 2016 nog 7%. Het percentage vrouwen dat op dit moment aan yoga doet, is dus in drie jaar bijna verdubbeld. Bij de mannen is er geen verschil: nog steeds doet 4% van de mannen aan yoga.

Het aantal mensen dat het afgelopen halfjaar aan yoga heeft gedaan, is 12%. Dat zijn 1,6 miljoen Nederlanders! En 40% van de vrouwen en 15% van de mannen heeft ooit in haar of zijn leven aan yoga gedaan.

Waarom doen we yoga?
Als we de cijfers vergelijken met die van het onderzoek uit 2016, lijkt het erop dat de nieuwkomers wat sportiever zijn, en wat minder spiritueel. In 2016 zei 16% van de yogi’s dat zij (Power)yoga doen in de sportschool. In 2019 is dit gestegen naar 33%, een duidelijke stijging. Hetzelfde geldt voor de beeldvorming, ook die is verschoven richting ‘sportief‘: 88% van de mensen die het afgelopen halfjaar aan yoga hebben gedaan, vindt dat yoga een fysieke activiteit is om een soepeler lijf te krijgen (dat was drie jaar geleden nog 75%). Nog maar 32% vindt dat yoga een onderdeel vormt van een spiritueel leven, tegenover 42% drie jaar geleden.

Ook de beeldvorming bij de algemene groep Nederlanders over yoga is aan het verschuiven richting meer fysiek en minder spiritueel: 52% van de Nederlanders ziet yoga als spiritueel, tegenover 57% drie jaar geleden. Meer mensen denken dat  yoga voor lenige mensen is: 31% (tegenover 25% in 2016).

Een gezondere levensstijl
Dat yoga gezond is, dringt tot steeds meer Nederlanders door: het aantal mensen dat vindt dat yoga goed voor je is, is gestegen van 57 naar 62%.

En het klopt! 73% van de yogi’s zegt een goede conditie te hebben, tegenover 57% van de gewone Nederlanders. En ze hebben naar eigen zeggen ook een gezondere levensstijl.

Of yoga nu de oorzaak is van een gezonder leven of het gevolg, we kunnen in ieder geval van harte concluderen: yoga is goed voor je!

Bekijk hier meer informatie en een infographic

Het onderzoek
Team Vier deed in juni 2019 in opdracht van Yoga Magazine online onderzoek onder n=512 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Overige berichten

ANDERE WEGGEBRUIKERS GROOTSTE AFLEIDING ACHTER HET STUUR
BUMPERKLEVERS EN SMARTPHONEGEBRUIK BRON VAN ERGERNIS
MBO- en VMBO-scholieren steken minder tijd in hun huiswerk, maar hebben het vaker af
Drie op de tien 16- en 17-jarige scholieren drinken wekelijks alcohol
Niet in alle 16- en 17-jarigen schuilt een Greta Thunberg
COACHING POPULAIRDER DAN OOIT: BIJNA KWART NEDERLANDERS GAAT OF GING NAAR EEN COACH
Kwart van de Nederlanders maakt gebruik van de deeleconomie
AUTOVAKANTIE: SPANNENDSTE SITUATIES EN GROOTSTE IRRITATIES
Hoe eerlijk zijn Nederlanders over zelf veroorzaakte autoschade?